Aga Tüzép

A beton az építkezés egy alap felszerelése.

A beton összetétele

A beton összetételétét az egy m3 kész betonba jutó alapanyagok minősége és tömege alapján mérjük.

Az ideális keverési arány elengedhetetlen a megfelelő összetételhez. A minőségi beton keverési aránya tömeg alapján van megadva. A keverési arányhoz elengedhetetlen tudnunk a víz-cement tényezőjét és a bedolgozási tényezőt.

A beton felkenéséhez szükséges kellékek

A beton felkenéséhez vannak elengedhetetlen eszközök, mint a talicska, a betonkeverő, lapátok, tömörítő eszközök és vödrök, valamint vízvételi lehetőségre és elektromos áramra is szükségünk lesz. Transzportbeton esetén betonpumpára is szükségünk lesz. Egy slag is előnyös, ha van kéznél. A munkavédelmi eszközök pedig szintén elengedhetetlen kellékek, mint a sisak, a védőszemüveg, a megfelelő védőruha vagy a védőkesztyű.

A beton megfelelő szállítása

A beton típusától is függ a beton ideális szállítása. Billenős gépkocsi kell a földnedves beton szállításához, mixerkocsi pedig a mixerbeton szállításához, hogy ne kössön meg a beton.

Nem minden esetben ajánlott a beton felhasználása

Nem ajánlott a beton szállítása téli időszakban, -5 C°alatt, mert szétfagyhat a kész beton, nyári melegben, mert erős napsugárzás által a víz gyorsan távozhat és kiszáradhat a beton, illetve esőben sem, mert a víz kimoshatja a cementet a beton felületéről. A megmaradt betont járdalap vagy térkő kivitelezéshez is felhasználhatjuk.